Hoppa till innehåll

Utdrag ur växtvandring, Locally Alien, maj 2023

STOPP NR 1: Tallen på Stapelbädden

Tallen framför dig är ett exempel på en växt i en extremt urban miljö. Här uppe på den gamla stapelbädden, utan någon kontakt med den ”riktiga” marken, lever den omgiven av betong, metall och huskroppar. Skillnaden mellan den här platsen och en skog kan inte bli mycket större.

Men även ute i naturen finns det exempel på växter som kan leva hela sina liv många meter upp i luften utan att komma i närheten av marken, trots att de är beroende av att suga näring ur jorden med sina rötter för att överleva. Äldre träd kan nämligen få så stora grenar i kronan att det samlas organiskt material ovanpå grenarna, exempelvis fallande löv, som ligger där och förmultnar till jord. Där kan sen frön från både trädet själv och från andra arter landa, gro och börja växa. Det har skapats ett litet eget ekosystem på grenen – en miniatyrskog – högt ovanför marken. Men det häftigaste kanske är att man har sett att sådana stora träd kan låta sina egna rötter slingra upp längs utsidan av sin egen stam för att nå ekosystemet där uppe och suga i sig av näringen från jorden i sin egen grenklyka.

1964 sågade en amerikansk doktorand ner en tall i Nevada i USA för att enklare kunna studera dess årsringar och ta reda på mer om hur klimatet sett ut historiskt i området. Tallen visade sig vara minst 4862 år gammal, troligen snarare upp emot 5000 år, och är den äldsta icke-klon-organism* som hittats i världen. Varför doktoranden var tvungen att såga ner tallen i stället för att bara ta ett årsringsprov med en borr, och vem som gav honom tillåtelse till att såga ner den är inte helt klarlagt, och omges av en viss kontrovers. Det blev i alla fall slutet för Prometheus/WPN-114 som trädet hette, men det finns ett antal nästan lika gamla levande tallar i samma område, bland annat en som kallas Methuselah som är ca 4850 år, och räknas som världens äldsta levande (icke-klon) träd. Den började alltså gro ungefär 2800 år före Kristus, ett par hundra år före pyramiderna i Giza byggdes.

*Det finns växter som klonar sig själva om och om igen som funnits längre än så, men då handlar det om nya individer. Här är det samma individ som står kvar.

Undersökning:

Vad är dina personliga associationer till tallen? Vad väcker trädets utseende, placering, historia och egenskaper för tankar hos dig? Undersök detta genom att plocka ett barr från tallen, gnugga det mellan fingrarna och lukta på det. Testa att tugga lite på barret! (Tallbarr är ätliga, förr användes de nya, ljusgröna skotten på våren och kokades till en c-vitaminrik dryck). Fundera på vad lukten och smaken väcker för minnen eller associationer hos dig. Skriv ner det som dyker upp i ditt huvud på lappen i ditt material märkt ”Doft och smak hos barr – associationer”.

STOPP NR 2: Busken på parkeringsplatsen

Varför står den här busken just här? Kanske är det en ren slump att den överlevt i den här föränderliga stadsdelen där hus rivs och nya hus byggs och växter grävs bort och nya växter planteras. Troligen är busken i princip osynlig för de flesta människor som passerar den till eller från sin bil. Men om vi nu ger den chansen, kan den här busken på något vis påverka hur vi mår?

På 1980-talet dök fenomenet shinrin-yoku, eller skogsbad, upp i Japan. Skogsbad innebär en medveten och meditativ skogsvistelse, en övning som både ska läka människor som upplever stress eller utbrändhet, och dessutom få människor att bli mer benägna att skydda skogar från avverkning. En slags eko-terapi i kombination med miljömedvetenhet. Studier har visat att skogsbad på riktigt faktiskt minskar stressnivån och ökar välbefinnandet.

I staden är det svårt att skogsbada, men det kanske går att ta med sig knep från övningen för att minska på vardagsstressen, utan att behöva åka till en skog? Enligt experterna handlar det om att låta alla sinnen komma till liv genom att se, lyssna, lukta, smaka och känna på växtlighet, och att vara stilla i stunden och lyssna på vad sinnena upplever. Kanske även en oansenlig stadsbuske kan erbjuda en liten stunds paus, avslappning och andhämtning? Men då behöver vi stanna, gå nära, känna efter och titta noga.

Undersökning 1:

Ta fram förstoringsglaset i ditt material och studera en liten del av busken riktigt nära. Titta runt tills du hittar en detalj som fångar din uppmärksamhet och intresserar dig. Rita av detaljen på lappen märkt ”Rita detalj av buske”. Det är ingen konstnärlig uppgift, det ska inte bli någon fin teckning! Det handlar om att sakta ner, titta och fokusera riktigt nära.

Undersökning 2:

När du ritat klart – känn efter hur du känner dig. Skriv ett (eller flera) ord som beskriver hur du känner dig intill teckningen.

STOPP NR 4: Grästuvan i rabatten

Vilken historia vi berättar om en växt påverkar hur vi uppfattar och beter oss mot växten. Sanna eller påhittade, rättvisa eller orättvisa, förmänskligande eller distanserande: berättelserna har kraft att styra våra relationer med växterna, på gott och ont.

Rebellen: ”Här har vi en riktig kämpe. Mot alla odds och regler har grästuvan etablerat sig där den inte alls hör hemma, och trots att ingen sköter den fortsätter den envist att växa och trotsar alla försök att få bort den.”

Inkräktaren: ”Det var inte meningen att den här grästuvan skulle vara här. Den trängde ut andra mer försiktiga och känsliga blommor med sitt robusta växtsätt, och skapade obalans i rabatten. Om vi inte ser upp kommer den ta över helt här.”

Hemlighetsmakaren: ”Det var en anonym privatperson som planterade gräset här. Personen tyckte att det var tråkigt att titta på den fula rabatten utan grönska, så en natt smög personen hit med en spade och en grästuva. I skydd av mörkret planterades tuvan, och varje gång personen nu passerar så myser personen vid synen av den frodiga grästuvan där det tidigare bara fanns bar jord.”

Rariteten: ”Denna växt är riktigt sällsynt och växer bara under en viss sorts omständigheter, som råkar stämma just här. Vi måste skydda den och hålla den vid liv till varje pris, eftersom den är så ovanlig.”

Undersökning 1:

I texten ovan fick grästuvan många olika namn. Nu är det din tur att ge den ett namn som du tycker passar den. Skriv namnet på lappen i materialet märkt ”Namn på grästuva”.

Undersökning 2:

Berättelser ryms i både stora och riktigt små saker. Ta fram den lilla zip-lock-påsen från ditt material. Samla in ett objekt från platsen/växten som du tycker bär på någon slags historia och placera objektet i zip-lock-påsen. Det kan vara en liten del av växten eller något från rabatten/marken runt omkring. Något som fångar din uppmärksamhet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.